Kuopiossa syntynyt Maria Jotuni oli uraauurtava kirjailija 1900 luvun ensimmäisillä vuosikymmenill. Hänet tunnetaan parhaiten novelleistaan ja näytelmistään, joista Kultainen vasikka on yksi esitetyimmistä.
Jotuni suuntautui kirjailijan uralle jo nuorena. Hän kirjoitti kritiikkejä, omia novelleja ja harjoitelmia runsaasti kehittyäkseen. Pian hän alkoikin saamaan tunnustusta kirjailijana. Jotunin puoliso Viljo Tarkiainen toimi vaikuttajahahmona Kansallisteatterissa ja auttoi Jotunia saamaan näytelmiään julki. Tarkiainen oli muutenkin Jotunin vahva tukija ja kriitikko.
Kirjallisuustutkijana toimiva Tarkiainen sai kuitenkin kritiikkiä muun muassa Eino Leinolta puolueellisuudesta. Turkiainen oli kuitenkin oikeudenmukaisempi arvioissaan kuin moni muu kriitikko, joiden oli vaikea uskoa naiskirjailijoista mitään hyvää.

Jotunin teokset kertoivat usein elämästä naisten näkökulmasta. Viileän satiirin keinoin hän paljastaa ihmisen pienuuden ja julmuuden maailmassa, jossa avioliitto on usein kaupanteon keino ja naisen asema heikko.
Jotuni kirjoitti Kultaisen vasikan 1918, mutta silloin sitä esitettiin vain lyhyen aikaa. Varsinaiset esitykset alkoivat vasta toisen maailmansodan aikaan, mutta sen jälkeen näytelmää on esitetty säännöllisesti teattereissa sen aikaa kestävän aiheensa vuoksi.

Osa hänen teoksistaan koettiin niin jopa moderneiksi ja radikaaleiksi, että ne julkaistiin vasta hänen kuolemansa jälkeen. Huojuva talo esimerkiksi julkaistiin vasta 20 vuotta Jotunen kuoleman jälkeen. Tunnustusta kirjailijana Jotuni sai kuitenkin jo eläessään. Merkittävin niistä oli 1938 saamansa Aleksis Kiven palkinto.
Tero Heinämäen sovittama ja ohjaama Kultainen vasikka sai ensi-illan Mikkelin Teatterissa 24.9.2022. Lue lisää näytelmästä täältä.