Kantaesitys – Diktaattorin pääosiin valittiin Juha Pulli

Syyskuussa 2023 nähdään Mikkelin teatterin näyttämällä kantaesitys, kun Diktaattori tulee ensi-iltaan lauantaina 30.9.2023. Pääosaan on valittu Juha Pulli.

Pääosien esittäjä, vierailija, Juha Pulli on helsinkiläinen näyttelijä, joka on valmistunut Teatterikorkeakoulusta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2015. Näyttelijänä hän on monipuolinen ja tarkka mutta myös rento ja leikkisä. Juha kertoo, että hän on erittäin innostunut, että hänet valittiin tämän kantaesityksen pääosiin esittämään Hynkeliä sekä parturia. Juha odottaa harjoitusten alkamista jo innoissaan ja uskoo, että näytelmästä tulee hänelle, ja toivottavasti myös katsojille, unohtumaton kokemus.

Juha Pullin edellisiä teatteritöitä ovat oopperan johtaja Orsini-Rosenbergin rooli Turun kaupunginteatterin kehutussa Amadeus-näytelmässä sekä Junnu Vainion rooli Sappeen kesäteatterin Tango D’Amore -musikaalissa.

Pulli on tuttu myös televisiosta. Hän näyttelee tuoreissa TV-sarjoissa Pohjoisen tähti ja Poromafia, sekä viime vuonna julkaistussa Huonot naiset -elokuvassa. Pulli näyttelee myös syyskuussa 2023 ensi-iltansa saavassa Lapuan patruunatehtaan räjähdyksestä kertovassa Lapua 1976 -elokuvassa. 

Nuoremmille katsojille Pulli on tuttu Nisse-tonttuna, joka seikkaili 2019 ja 2022 esitetyssä YLEn Joulukalenterissa Tonttuakatemia.

Toinen vierailija syksyllä on Heeringiä esittävä Aapo Oranen. Muissa rooleissa lavalla nähdään Mikkelin Teatterin oma väki. Hannaa esittää Tuuli Anikari, Napolinia Vintte Viitanen, Garbagea ja Jaeckelia Risto Kopperi sekä Mannia Janne Kyyhkynen. Lisäksi lavalla ovat Tuomas Turkka, Riina Uimonen ja Marjaana Manninen.

Parturi sekoittaa diktaattorin suunnitelmat

Chaplinin klassikkoteos Diktaattorin Suomen kantaesitys on Mikkelin Teatterissa syksyllä 2023. Ensi-iltaan Diktaattori tulee lauantaina 30.9.2023. Elokuvakäsikirjoituksen on tehnyt Charles Chaplin, joka myös aikoinaan esitti molempia pääosia itse. Teatteriin sopivan version elokuvasta on tehnyt Nikolaj Cederholm. Suomen kielelle käsikirjoituksen on kääntänyt Aino Piirola.

Diktaattori on tänä päivänäkin valitettavan ajankohtainen ja pysäyttävä teos, joka samaan aikaan naurattaa, mutta laittaa myös syvästi pohtimaan ihmiseen ahneutta, julmuutta ja vallan väärinkäyttöä.

Eletään ensimmäisen maailmansodan jälkeistä aikaa. Tomanian valtakuntaa hallitsee diktaattorin Adenoid Hynkel. Maailman valloituksesta ja puhtaasta arjalaisesta rodusta haaveilevalla Hynkelilla on täydellinen kaksoisolento, muistinsa menettänyt juutalainen parturi.

Muistinsa sodassa menettänyt juutalainen parturi palaa kotikonnuilleen autuaan tietämättömän maailman menosta. Pian hän on napit vastakkain Hynkelin katuja partioivien joukkojen kanssa. Tapahtumiin puuttuvat lisäksi syvästi juutalaisia vihaava Garbitsh, lihava sotamarsalkka Herring sekä Bacterian yksinvaltias Banzino Napaloni.

Diktaattori oli Chaplinin ensimmäinen varsinainen äänielokuva ja sen esitys kiellettiin aluksi monessa maassa teoksen Saksaan ja Hitleriin tekemien varsin selkeiden viittausten takia.

Mikkelin Teatteriin Diktaattorin teatteriin sovitetun version ohjaa teatteriohjaaja ja dramaturgi Snoopi Siren, joka on viime vuosina ohjannut muun muassa suurmusikaalin West Side Story Jyväskylän kaupunginteatterissa.

Harjoitukset alkavat tiistaina 28.3 ja samana päivän starttaa myös lipunmyynti.